Šola homeopatije

Na tej podstrani je objavljeno gradivo in novice za vse udeležence Šole homeopatije za laike 2017/18 v Ljubljani.

Uvodna pojasnila in splošne informacije o Šoli so na tej povezavi – kliknite tu

Predavanja bodo potekala v konferenčni dvorani G design hotela na Tržaški cesti v Ljubljani. Ta se nahaja v stari stavbi levo od vhoda v novo hotelsko stavbo. Parkirišč okoli hotela je dovolj. Teme posameznih predavanj so predstavljene spodaj, na vsakem predavanju pa bomo namenili nekaj časa tudi za konkretna vprašanja poslušalcev. Predstavljena bodo vsa zdravila s ključnimi simptomi iz »Seta po izboru dr. Klemenca«, ki se prodaja v slovenskih lekarnah in še mnoga dodatna. Nekaj dni pred vsakim predavanjem bomo na tej strani objavili tudi PPT izročke predavanj.

Trenutno smo z abonentskimi vstopnicami napolnili razpoložljive kapacitete dvorane do treh četrtin, tako da bo pred vsakim predavanjem možen nakup vstopnice za posamezno predavanje po ceni 10 eur, pred drugim predavanjem pa bo možen tudi nakup abonentske (sezonske) vstopnice po znižani ceni 90 eur za preostalih 11 predavanj.

Prvo predavanje 24. 10. 2017 ob 19. uri

Spoznali smo utemeljitelja homeopatije Samuela Hahnemanna in njegove ugotovitve, osnove homeopatskega pogleda na bolezen in zdravljenje, preleteli svetovno in domačo zgodovino homeopatije ter predstavili homeopatska zdravila: Atropa belladonna, Aconitum napellus, Arnica montana in Bellis perennis.

Drugo predavanje 8. 11. 2017 ob 19. uri

Poglobili smo se, kako naredimo temeljit homeopatski pregled obolelega in na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo pravo akutno zdravilo. Predstavili smo homeopatska zdravila: Ledum pallustre, Rhus toxicodendron, Ferrum phosphoricum in Apis.

Tretje predavanje 22. 11. 2017 ob 19. uri

Razjasnili smo skrivnostni predpis zdravila za hudo bruhanje in drisko s prvega predavanja, govorili, kako izberemo pravo potenco zdravila, kako zdravila jemljemo in kdaj jih ponavljamo ter kako ukrepamo ob možnih reakcijah telesa po zdravilu. Spoznali smo homeopatska zdravila Phosphorus, Veratrum album, Arsenicum album, Pulsatilla nigricans in Bryonia.

Četrto predavanje 29. 11. 2017 ob 19. uri

Utrjevali smo do sedaj pridobljeno znanje na konkretnih primerih iz prakse. Ponovili smo reakcije po zdravilu, ki smo se jih naučili prejšnjič. Govorili smo tudi o znanstvenem raziskovanju v homeopatiji.

Spoznali smo nova zdravila, ki nam utegnejo priti prav v času hujših zimskih viroz: Eupatorium perfoliatum, Gelsemium sempervirens, Mercurius solubilis in Antimonum tartaricum.

Peto predavanje 13. 12. 2017 ob 19. uri

Utrjevali smo do sedaj pridobljeno znanje na konkretnih primerih. Spoznali smo izredno zanimiv model ravni zdravja prof. G. Vithoulkasa, ki se v praksi vedno znova izkazuje za pravilnega, to temo udeleženci na končni anketi vedno zelo pohvalijo. Zelo nazorno nam razloži stanje posameznikovega zdravja, gledano s celostnega vidika, spoznali pa smo tudi, kaj najbolj vpliva na to, da človekovo zdravje v splošnem pada ali se dviga.

Med zdravili smo spoznali 3 pomembna zdravila za hujši kašelj (Spongia tosta, Drosera rotundifolia, Ipecacuanha) in Kali bichromicum, ki ga velikokrat lahko uporabimo pri sinusitisih.

Izročki predavanja so na tej povezavi – kliknite tu.

Šesto predavanje 3. 1. 2018 ob 19. uri

Zlezli smo v kožo homeopata in si ogledali konkretno homeopatsko delo. Poglobili smo se v proces repertorizacije in kako z njim poiščemo pravo zdravilo. Ogledali smo si, kako s homeopatijo zdravimo vnetja srednjega ušesa in vnetja grla (otitise in laringitise). Sestavil sem čisto pravi repertorij za ti dve stanji z vsemi pomembnimi zdravili, ki jih pokrivajo.

Malo smo tudi utrjevali na konkretnih primerih in se še malo ustavili pri modelu ravni zdravja.

Spoznali smo pet zdravil: nux vomica, sulphur, kali carbonicum, chamomilla in dulcamara.

Sedmo predavanje 17. 1. 2018 ob 19. uri

Glavna tema predavanja je bilo zdravljenje kašlja s homeopatijo. Pregledali smo rubrike kašlja v homeopatskem repertoriju ter katera zdravila se v njih pojavljajo in spoznali nova zdravila, ki pridejo prav pri različnih prehladih in kašljih:

Allium cepa, Euphrasia officinalis, Stannum metallicum, Coccus cacti, Rumex crispus in Mentha piperita.

Pogledali smo si tudi domača zdravila, s katerimi si pomagamo pri prehladnih obolenjih ter primerjali različna zdravila za kašelj med sabo.

Vseh 8 zdravil za kašelj, ki smo jih do sedaj obravnavali, je zbranih na 2 A4 listih kot pdf, lahko jih prenesete in natisnete (obojestransko), pa jih boste imeli ob potrebi takoj vse zbrane. Na povezavi – kliknite tu.

Osmo predavanje 31. 1. 2018 ob 19. uri

Glavna tema predavanja je bila problematika cepljenja, ki smo jo osvetlili z večih perspektiv in tako osvetlili več odtenkov sivine, ker črnobelosti pri tako kompleksnem vprašanju ni. Zgodbi o cepljenju smo dodali nekaj homeopatskih poudarkov, spoznali pa tudi štiri nova zdravila iz homeopatske domače lekarne: Hepar sulfuris, Symphytum, Tabacum in Spigelia.

Deveto predavanje 7.2. 2018 ob 19. uri

Pregledali smo, na kakšen način se da homeopatijo uporabljati v preventivne namene, katere pasti nas lahko pri tem čakajo in kako z njimi ravnati. Spoznali smo, zakaj homeopatska preventiva ne more biti popolnoma zanesljiva in koliko zanesljiva vseeno lahko je. Spoznali smo še štiri pomembna zdravila, uporabna v domači lekarni: Lycopodium, China, Podophyllum peltatum in Carbo vegetabilis.

Deseto predavanje 28. 2. 2018 ob 19. uri

Spoznali smo teorijo miazem in pregledali trende v sodobni homeopatiji, ki večinoma ne vodijo v pravo smer.
Spoznali smo zelo uporabna homeopatska zdravila: lachesis, phytolacca, cantharis, ruta in colocynthis.

Enajsto predavanje 21. 3. 2018 ob 19. uri

Na željo udeleženk šole smo si pogledali uporabo homeopatije pri težavah s področja ginekologije in porodništva: nepravilnosti menstrualnega cikla, težave v nosečnosti, pri porodu in dojenju, menopavzalne nepravilnosti.

Spoznali smo še nekaj “ženskih” zdravil: sepia, staphisagria, cimicifuga, sabina, amylenum nitrosum, caulophylum, magnesia phosphorica in tudi nekatera “mala” zdravila, ki jih v teh stanjih lahko skoraj pavšalno uporabimo.

Dvanajsto, zadnje predavanje 28. 3. 2018 ob 19. uri

Pomembnejše stvari, ki smo se jih naučili, smo ponovili skozi konkretne klinične primere, iz katerih je bil sestavljen test, ki ste ga sami rešili doma pred predavanjem. Na predavanju smo potem skupaj naredili “popravo”.  Namen testa je ponoviti vso snov skozi konkretne primere iz prakse, z rezultatom pa ste slušatelji lahko vsak zase preverili svojo raven znanja.

Spoznali smo še preostalih pet zdravil: silicea, ignatia, natrum muriaticum ter calendulo in hypericum, pregledali rezultate nagradne ankete, izžrebali tri nagrajence, razdelili potrdila o opravljeni Šoli in zaključili naše polletno druženje.

Hvala vam za zavzeto sodelovanje, rešeno anketo in vse pohvale ter predloge izboljšav.

Comments are closed.