Šola homeopatije

Na tej podstrani je objavljeno gradivo in novice za vse udeležence Šole homeopatije za laike 2019/20 na Brezovici.

Uvodna pojasnila in splošne informacije o Šoli so na tej povezavi – kliknite tu

Predavanja bodo potekala v predavalnici Gasilskega doma na Brezovici na Tržaški cesti 386. Ta se nahaja v prvem nadstropju, vstop je skozi glavni vhod GD na strani, nasprotni glavnega parkirišča. Parkirišč okoli GD je 40, v primeru zasedenosti vseh je parkiranje možno tudi na makadamu na nasprotni strani Tržaške ceste mimo cvetličarne vzdolž potočka.

Teme posameznih predavanj so predstavljene spodaj, na vsakem predavanju pa bomo namenili nekaj časa tudi za konkretna vprašanja poslušalcev. Predstavljena bodo vsa zdravila s ključnimi simptomi iz »Homeopatskega seta po izboru dr. Klemenca iz Centra za celostno zdravljenje«, ki se prodaja v slovenskih lekarnah in še mnoga dodatna. Nekaj dni pred vsakim predavanjem bomo na tej strani objavili tudi PPT izročke predavanj.

Na predavanja hodi približno 70 udeležencev, prostih mest v predavalnici pa je še dovolj. Kdor bi želel priti, vabljen tudi brez predhodne prijave, možen je tudi obisk posameznega predavanja, enkratna vstopnica stane 10 eur. Vstopnice je možno kupiti v preddverju predavalnice neposredno pred vsakim predavanjem.

Prvo predavanje 9. 10. 2019 ob 19. uri

Spoznali smo utemeljitelja homeopatije Samuela Hahnemanna in njegove ugotovitve, osnove homeopatskega pogleda na bolezen in zdravljenje, preleteli svetovno in domačo zgodovino homeopatije ter predstavili homeopatska zdravila: Atropa belladonna, Aconitum napellus, Arnica montana in Bellis perennis.

Predavanje smo popestrili s kvizom kahoot.

Vprašanja za ponavljanje tega predavanja so dostopna na tej povezavi – kliknite tu.

Drugo predavanje 23. 10. 2019 ob 19. uri

Poglobili smo se, kako naredimo temeljit homeopatski pregled obolelega in na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo pravo homeopatsko zdravilo. Predstavili smo homeopatska zdravila: Ledum pallustre, Rhus toxicodendron, Ferrum phosphoricum in Apis.

Vprašanja za ponavljanje tega predavanja so dostopna na tej povezavi – kliknite tu.

Tu pa je fotografija letošnje zagnane skupine:

Tretje predavanje 6. 11. 2019 ob 19. uri

Razjasnili smo skrivnostni predpis zdravila za hudo bruhanje in drisko s prvega predavanja, govorili, kako izberemo pravo potenco zdravila, kako zdravila jemljemo in kdaj jih ponavljamo ter kako ukrepamo ob možnih reakcijah telesa po zdravilu. Spoznali smo homeopatska zdravila Phosphorus, Veratrum album, Arsenicum album, Pulsatilla nigricans in Bryonia. Ustavili smo se pri obravnavi bruhanja in drisk.

Vprašanja za ponavljanje tega predavanja so dostopna na tej povezavi – kliknite tu.

Četrto predavanje 20. 11. 2019 ob 19. uri

Utrjevali smo do sedaj pridobljeno znanje na konkretnih primerih iz prakse. Eden je bil čisto svež. Na kratko smo se ustavili tudi pri znanstvenem raziskovanju v homeopatiji.

Spoznali smo nova zdravila, ki nam utegnejo priti prav v času hujših zimskih viroz: Eupatorium perfoliatum, Gelsemium sempervirens, Ipecacuanha in Antimonum tartaricum.

Vprašanja za ponavljanje tega predavanja so dostopna na tej povezavi – kliknite tu.

Peto predavanje 4. 12. 2019 ob 19. uri

Utrjevali smo do sedaj pridobljeno znanje na konkretnem primeru. Spoznali smo izredno zanimiv model ravni zdravja prof. G. Vithoulkasa, ki se v praksi vedno znova izkazuje za pravilnega, to temo udeleženci na končni anketi vedno zelo pohvalijo. Zelo nazorno nam razloži stanje posameznikovega zdravja, gledano s celostnega vidika, spoznali pa smo tudi, kaj najbolj vpliva na to, da človekovo zdravje v splošnem pada ali se dviga.

Med zdravili smo spoznali Mercurius solubilis in Kali bichromicum, ki ga velikokrat lahko uporabimo pri sinusitisih, za naprej pa nam ostajata še Spongia tosta in Drosera rotundifolia. Najbrž si ju bomo pogledali kar med predavanjem o kašlju.

Šesto predavanje 18. 12. 2019 ob 19. uri

Zlezli bomo v kožo homeopata in si ogledali konkretno homeopatsko delo. Poglobili se bomo v proces repertorizacije in kako z njim poiščemo pravo zdravilo. Ogledali si bomo, kako s homeopatijo zdravimo vnetja srednjega ušesa in vnetja grla (otitise in laringitise). Sestavil sem čisto pravi repertorij za ti dve stanji z vsemi pomembnimi zdravili, ki jih pokrivajo.

Malo bomo tudi utrjevali na konkretnih primerih in se še malo ustavili pri modelu ravni zdravja.

Spoznali bomo veliko novih zdravil: spongia tosta, drosera rotundifolia, nux vomica, sulphur, kali carbonicum, chamomilla in dulcamara.

Sedmo predavanje 8. 1. 2020 ob 19. uri

Glavna tema predavanja je bila zdravljenje kašlja s homeopatijo. Pregledali smo rubrike kašlja v homeopatskem repertoriju ter katera zdravila se v njih pojavljajo in spoznali nova zdravila, ki pridejo prav pri različnih prehladih in kašljih:

Allium cepa, Euphrasia officinalis, Stannum metallicum, Coccus cacti, Rumex crispus in Mentha piperita.

Pogledali smo si tudi domača zdravila, s katerimi si pomagamo pri prehladnih obolenjih ter primerjali različna zdravila za kašelj med sabo.

Vseh 8 zdravil za kašelj, ki smo jih do sedaj obravnavali, je zbranih na 2 A4 listih kot pdf, lahko jih prenesete in natisnete (obojestransko), pa jih boste imeli ob potrebi takoj vse zbrane. Na povezavi – kliknite tu.

Osmo predavanje 22. 1. 2020 ob 19. uri

Glavna tema predavanja je bila problematika cepljenja, ki smo jo osvetlili iz večih perspektiv in tako osvetlili več odtenkov sivine, ker črnobelosti pri tako kompleksnem vprašanju ni. Zgodbi o cepljenju smo dodali nekaj homeopatskih poudarkov, spoznali pa tudi štiri nova zdravila iz homeopatske domače lekarne: Calendula, Hypericum, Symphytum in Tabacum.

Deveto predavanje 5. 2. 2020 ob 19. uri

Pregledali smo, na kakšen način se da homeopatijo uporabljati v preventivne namene, katere pasti nas lahko pri tem čakajo in kako z njimi ravnati. Spoznali smo, zakaj homeopatska preventiva ne more biti popolnoma zanesljiva in koliko zanesljiva vseeno lahko je. Spoznali smo še štiri pomembna zdravila, uporabna v domači lekarni: Lycopodium, China, Podophyllum peltatum in Carbo vegetabilis.

Deseto predavanje 12. 2. 2020 ob 19. uri

Spoznali smo teorijo miazem in pregledali trende v sodobni homeopatiji, ki večinoma ne vodijo v pravo smer.
Spoznali smo uporabna homeopatska zdravila: lachesis, phytolacca, cantharis, ruta in colocynthis.

Enajsto predavanje 4. 3. 2020 ob 19. uri

Pogledali smo si uporabo homeopatije pri težavah s področja ginekologije in porodništva - težave v nosečnosti, pri porodu in po njem. Spoznali smo nekaj “ženskih” zdravil: sepia, staphisagria, cimicifuga, caulophylum, magnesia phosphorica in tudi nekatera “mala” zdravila, ki jih v teh stanjih lahko skoraj pavšalno uporabimo. Nekaj časa smo namenili tudi dogajanju s koronavirusom in kaj lahko homeopatija v zvezi s to pandemijo naredi.

Izročki predavanja so na voljo na tej povezavi – kliknite tukaj.

Dvanajsto predavanje 3. 6. 2020 ob 19. uri

Po sprostitvi izolacijskih ukrepov zaradi koronavirusa nadaljujemo s predzadnjim predavanjem. Tokratna tema je homeopatija pri zdravljenju vnetij izločal, predvsem mehurja. Pregledali bomo rubrike v repertoriju, natančneje tiste, ki nam lahko bolje pomagajo najti ustrezno zdravilo, ter seveda nekaj zdravil, ki pridejo v poštev pri urinfektih: mercurius corrosivus, berberis vulgaris, sarsaparilla, pareira brava, petroselinum, equisetum hyemale, terebinthina, seveda pa bomo ponovili tudi polikreste, ki jih pri uroinfektih nikoli ne gre pozabiti: nux vomico, pusatillo, sepio in belladonno.

Izročki predavanja so na povezavi – kliknite tukaj.

Trinajsto predavanje 10. 6. 2020 ob 19. uri

Pomembnejše stvari, ki smo se jih naučili, bomo ponovili skozi konkretne klinične primere, iz katerih je bo sestavljen test, ki ga boste sami rešili doma pred predavanjem. Na predavanju bomo potem skupaj naredili “popravo”.  Namen testa je ponoviti vso snov skozi konkretne primere iz prakse, z rezultatom pa boste slušatelji lahko vsak zase preverili svojo raven znanja.

Spoznali bomo še preostalih pet zdravil: silicea, ignatia, natrum muriaticum ter hepar sulfuris in spigelio, pregledali rezultate nagradne ankete, izžrebali tri nagrajence, razdelili potrdila o opravljeni Šoli in zaključili tečaj.

Izročki predavanja (zdravila) so na voljo na tej povezavi – kliknite tu.

Comments are closed.