Šola homeopatije

Na tej podstrani je objavljeno gradivo in novice za vse udeležence Šole homeopatije za laike 2016/17 v Šempetru pri Gorici.

Uvodna pojasnila in splošne informacije o Šoli so na tej povezavi – kliknite tu

Predavanja so potekala v predavalnici nad Lekarno Nova v Šempetru pri Gorici. Teme posameznih predavanj so predstavljene spodaj, na vsakem predavanju pa smo namenili nekaj časa tudi za konkretna vprašanja poslušalcev. Predstavljena so bila tudi vsa zdravila s ključnimi simptomi iz »Seta po izboru dr. Klemenca«, ki se prodaja v slovenskih lekarnah. Nekaj dni pred vsakim predavanjem smo na tej strani objavili tudi PPT izročke predavanj.

Pred vsakim predavanjem smo prodajali tudi vstopnice za posamezno predavanje po ceni 10 eur.

Prvo predavanje 19. 10. 2016 ob 19. uri

Spoznali smo utemeljitelja homeopatije Samuela Hahnemanna in njegove ugotovitve, osnove homeopatskega pogleda na bolezen in zdravljenje, preleteli svetovno in domačo zgodovino homeopatije ter predstavili homeopatska zdravila: Atropa belladonna, Aconitum napellus, Arnica montana in Bellis perennis.

Drugo predavanje 9. 11. 2016 ob 19. uri

Poglobili smo se, kako naredimo temeljit homeopatski pregled obolelega in na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo pravo akutno zdravilo. Predstavljena so bila homeopatska zdravila: Ledum pallustre, Rhus toxicodendron, Ferrum phosphoricum in Apis.

Tretje predavanje 23. 11. 2016 ob 19. uri

Razjasnili smo skrivnostni predpis zdravila za hudo bruhanje in drisko s prvega predavanja, govorili, kako izberemo pravo potenco zdravila, kako zdravila jemljemo in kdaj jih ponavljamo ter kako ukrepamo ob možnih reakcijah telesa po zdravilu. Spoznali smo homeopatska zdravila Phosphorus, Veratrum album, Arsenicum album, Pulsatilla nigricans in Bryonia.

Četrto predavanje 7. 12. 2016 ob 19. uri

Utrjevali smo do sedaj pridobljeno znanje na konkretnih primerih iz prakse. Ponovili smo reakcije po zdravilu, ki smo se jih naučili prejšnjič. Govorili smo tudi o znanstvenem raziskovanju v homeopatiji.

Spoznali smo nova zdravila, ki nam utegnejo priti prav v času hujših zimskih viroz: Eupatorium perfoliatum, Gelsemium sempervirens, Mercurius solubilis in Antimonum tartaricum.

Peto predavanje 21. 12. 2016 ob 19. uri

Utrjevali smo do sedaj pridobljeno znanje na konkretnih primerih. Spoznali smo izredno zanimiv model ravni zdravja prof. G. Vithoulkasa, ki se v praksi vedno znova izkazuje za pravilnega, to temo udeleženci na končni anketi vedno zelo pohvalijo. Zelo nazorno nam razloži stanje posameznikovega zdravja, gledano s celostnega vidika, spoznali smo tudi, kaj najbolj vpliva na to, da človekovo zdravje v splošnem pada ali se dviga.

Med zdravili smo spoznali 3 pomembna zdravila za hujši kašelj (Spongia tosta, Drosera rotundifolia, Ipecacuanha) in Kali bichromicum, ki ga velikokrat lahko uporabimo pri sinusitisih.

Šesto predavanje 4. 1. 2017 ob 19. uri

Zlezli smo v kožo homeopata in si ogledali konkretno homeopatsko delo. Poglobili smo se v proces repertorizacije in kako z njim poiščemo pravo zdravilo. Ogledali smo si bomo najbolj pomembne rubrike v repertoriju za obravnavo vnetij srednjega ušesa in grla.  Sestavil sem čisto pravi repertorij za ti dve stanji z vsemi pomembnimi zdravili, ki jih pokrivajo.

Malo smo tudi utrjevali na konkretnem primeru in se še malo ustavili pri modelu ravni zdravja.

Spoznali smo pet zdravil: nux vomica, sulphur, kali carbonicum, chamomilla in dulcamara.

Sedmo predavanje 1. 2. 2017 ob 19. uri

Glavna tema predavanja je bila problematika cepljenja, ki smo jo osvetlili z večih perspektiv in tako osvetlili več odtenkov sivine, ker črnobelosti pri tako kompleksnem vprašanju ni. Zgodbi o cepljenju smo dodali nekaj homeopatskih poudarkov, spoznali pa tudi štiri nova zdravila iz homeopatske domače lekarne: Hepar sulfuris, Symphytum, Tabacum in Spigelia.

Osmo predavanje 15. 2. 2017 ob 19. uri

Zaključili smo temo o cepljenju, spoznali teorijo miazem in pregledali trende v sodobni homeopatiji, ki večinoma ne vodijo v pravo smer.
Spoznali smo naslednja homeopatska zdravila: lachesis, phytolacca, cantharis, ruta in colocynthis.

Deveto, zadnje predavanje 8. 3. 2016 ob 19. uri

Pomembnejše stvari, ki smo se jih naučili, smo ponovili skozi konkretne klinične primere, iz katerih je bil sestavljen test, ki ste ga rešili sami doma pred predavanjem. Na predavanju smo potem skupaj naredili “popravo”.  Namen testa je ponoviti vso snov skozi konkretne primere iz prakse, z rezultatom pa so slušatelji lahko vsak zase približno preverili svojo raven znanja, na šoli testa nismo ocenjevali.
Spoznali smo še preostalih pet zdravil: silicea, ignatia, natrum muriaticum ter calendulo in hypericum.

Comments are closed.