Prvi pregled

Kakšen je prvi pregled pri homeopatu?

Pregled pri homeopatu je v osnovi enak kot pregled pri splošnem zdravniku. Pogovoru o pacientovih težavah (anamnezi) po potrebi sledi še splošni pregled (pregled ušes, ust, žrela, srca in pljuč, trebuha, kože, okončin, sklepov …) Splošni pregled je za izbiro ustreznega zdravila pri homeopatiji manj pomemben, zato ga lahko tudi izpustimo ali pa pregledamo samo določene organe. Nasprotno pa velja za anamnezo. Izredno temeljit pogovor o vseh pacientovih težavah je bistven za izbiro pravega zdravila. Homeopata zanimajo vse podrobnosti težav, ki se jih pacient zaveda. Kaj simptome olajša, kaj izboljša, kakšne vrste je bolečina, kam se širi, kaj se dogaja drugje v telesu sočasno z glavno težavo, kaj težave sproži, ali je kakšen poseben vzrok. Velik poudarek je tudi na težavah, ki se jih pacient sploh ne zaveda ali pa jih spontano homeopatu ne pove, ker se je z njimi sprijaznil in morda niti ne pomisli, da se jih da pozdraviti. Zato se sistematično preveri vse organske sisteme, ki sestavljajo človekovo telo s posebnim poudarkom na splošnih simptomih, ki kažejo na delovanje organizma kot celote (npr. potenje, spanje, apetit, žeja, občutljivosti na zunanje dražljaje …), na psihičnih simptomih (čustveno stanje) in na mentalnih simptomih, kot je delovanje spomina, koncentracije in razmišljanja. Išče se tudi posebnosti v osebnosti človeka, ki niso patološke, ampak pacienta močno opredeljujejo.

Zakaj tako podrobna anamneza?

Namen pogovora je, da zdravnik homeopat pacienta dobro spozna, da mu »zleze pod kožo«. Le tako bo lahko razumel celovitost stanja, ki je povzročilo takšno bolezensko sliko, kot jo ima pacient v danem trenutku, in le tako bo lahko ugotovil, katero zdravilo pacient potrebuje. Pri nas mnogo ljudi nima izkušenj s tako temeljitim podajanjem anamneze, saj uradna medicina po navadi namenja pogovoru o težavah manj časa. Včasih pacienti ne razumejo diagnostične potrebe homeopata po poznavanju podrobnosti in določena vprašanja pripisujejo homeopatovi radovednosti. Za to, da dobijo pravo zdravilo, pa je zelo pomembno, da motivirano sodelujejo pri anamnezi.
Merilo dobre anamneze je, da sta na koncu terapevt in pacient kar pošteno utrujena. Stari mojstri homeopatije radi dodajo, da je dobra anamneza tista, kjer se je pacient vsaj enkrat razjokal in vsaj enkrat tudi iz srca nasmejal.

Kako je z zaupnostjo podatkov?

Pri temeljiti anamnezi se razkrije veliko osebnih in zaupnih podatkov. Tako kot vsi zdravstveni delavci smo tudi mi po zakonu podvrženi popolnemu varstvu osebnih podatkov skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Naša zakonska obveza pa je nadgrajena tudi s profesionalnostjo pristopa, saj v Centru skrbimo za zadovoljstvo pacientov, pri delovanju pa nas usmerjajo tudi visoka etična in moralna načela.

Koliko časa traja prvi pregled?

Prvi pregled traja toliko časa, da homeopat spozna pacienta in njegove težave. Povprečno traja od ure do ure in pol, lahko pa tudi manj ali več. Velikokrat pacientom po intenzivnem pogovoru precej odleže, saj so morda prvič lahko nekomu povedali popolnoma vse, kar jih teži in jih spravlja v stisko. Med pogovorom kakšne stvari uvidijo v drugačni luči in jih drugače umestijo, ta pogovor je lahko tudi psihoterapevtsko zdravilen. Po njem pogosto nastopi učinek placeba, ko se pacient bolje počuti, kar lahko traja tudi več tednov. A učinek placeba ni trajen, bolezen se brez ustreznega homeopatskega zdravila kmalu vrne v prvotno stanje. Več o učinku placeba in kritikah uradne medicine pripravljamo v posebnem članku, ki bo kmalu dostopen na naših spletnih straneh.

Comments are closed.